Εύκολες συνταγές

Συνταγή για μπούτια κοτόπουλου στο φούρνο με σάλτσα Demi Glace

Σχετικά με τη συνταγή

Αποδεθείτε στις θεϊκές γεύσεις των μπούτια ψημένου κοτόπουλου με τη σάλτσα Demi Glace, μια λαχταριστή συνταγή που θα ανεβάσει τη γευστική σας εμπειρία σε νέα ύψη. Αυτό το απολαυστικό πιάτο συνδυάζει τρυφερά και ζουμερά μπούτια κοτόπουλου με μια πλούσια και βελούδινη σάλτσα demi glace, δημιουργώντας μια συμφωνία γεύσεων που θα σας αφήσουν να λαχταρήσετε για περισσότερα. Οι μηροί κοτόπουλου ψήνονται στην τελειότητα, με αποτέλεσμα μια τραγανή χρυσαφένια πέτσα που περικλείει το ζουμερό και γευστικό κρέας. Σε συνδυασμό με τη λαχταριστή σάλτσα demi glace, αυτή η συνταγή είναι ένα πραγματικό γαστρονομικό αριστούργημα.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικό
Ποσότητα

Μπούτια κοτόπουλου
4 κομμάτια

Αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού

Μαύρο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού

Σκόρδο σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού

Πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Σάλτσα Demi glace
1 φλιτζάνι

Φρέσκος μαϊντανός (για γαρνίρισμα)
Όπως επιθυμείτε

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το δελεαστικό πιάτο, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και υλικά:

  • Ταψί
  • Μπολ ανάμειξης
  • Μεζούρες
  • Λάβες ή πιρούνι για το χτύπημα του κοτόπουλου
  • Φούρνος για ψήσιμο
  • Μαχαίρι και ξύλο κοπής για γαρνίρισμα

Προετοιμασία

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 425°F (220°C) για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη θερμοκρασία μαγειρέματος.
  2. Σε ένα μπολ ανάμειξης, ανακατέψτε το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, τη σκόνη σκόρδου και την πάπρικα.
  3. Στεγνώστε τα μπούτια του κοτόπουλου χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία.
  4. Αλείψτε τους μηρούς του κοτόπουλου με ελαιόλαδο, φροντίζοντας να έχουν ομοιόμορφη επικάλυψη.
  5. Πασπαλίστε το μείγμα μπαχαρικών και στις δύο πλευρές κάθε μηρού κοτόπουλου, πιέζοντάς το απαλά στο δέρμα.
  6. Τοποθετήστε τους καρυκευμένους μηρούς κοτόπουλου σε ένα ταψί, φροντίζοντας να έχουν ομοιόμορφη απόσταση.
  7. Ψήνετε τα μπούτια κοτόπουλου στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 74°C.
  8. Όσο ψήνεται το κοτόπουλο, ετοιμάστε τη σάλτσα demi glace σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή χρησιμοποιήστε μια σπιτική εκδοχή εάν προτιμάτε.
  9. Μόλις ψηθούν τα μπούτια κοτόπουλου, αφαιρέστε τα από το φούρνο και αφήστε τα να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά.
  10. Ρίξτε την έτοιμη σάλτσα demi glace πάνω από τους μηρούς του κοτόπουλου, βεβαιώνοντας ότι κάθε κομμάτι είναι γενναιόδωρα επικαλυμμένο.
  11. Γαρνίρετε με φρέσκο ​​μαϊντανό για πρόσθετη πινελιά φρεσκάδας και ζωηρό χρώμα.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτή τη θαυμάσια συνταγή ψημένου κοτόπουλου με σάλτσα Demi Glace είναι περίπου 15 λεπτά. Ο χρόνος μαγειρέματος στο φούρνο διαρκεί περίπου 35-40 λεπτά, με αποτέλεσμα μια συνολική επένδυση χρόνου περίπου 50-55 λεπτά. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για εκείνες τις περιπτώσεις που θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με ελάχιστη προσπάθεια, παρέχοντας ταυτόχρονα τη μέγιστη γεύση.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

Για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη τελειότητα στα μπούτια σας ψημένου κοτόπουλου με σάλτσα Demi Glace, ακολουθούν μερικές συμβουλές από ειδικούς:

  1. Επιλέξτε μπούτια κοτόπουλου με κόκαλα και με το δέρμα για βελτιωμένη γεύση και ζουμερό.
  2. Αφήστε τα μπούτια του κοτόπουλου να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ψήσετε για ομοιόμορφο μαγείρεμα.
  3. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξετε την εσωτερική θερμοκρασία των μηρών κοτόπουλου και να βεβαιωθείτε ότι έχουν ψηθεί πλήρως.
  4. Για επιπλέον τραγανότητα, ψήστε τα μπούτια κοτόπουλου για τα τελευταία δύο λεπτά ψησίματος.
  5. Μπορείτε ελεύθερα να προσαρμόσετε το μείγμα μπαχαρικών προσθέτοντας βότανα όπως δεντρολίβανο, θυμάρι ή πιπέρι καγιέν για ένα επιπλέον λάκτισμα.
  6. Αν προτιμάτε πιο πηχτή σάλτσα, σιγοβράστε τη σάλτσα demi glace σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά για να μειωθούν και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Αυτή η απολαυστική συνταγή ψητού κοτόπουλου με σάλτσα Demi Glace παρέχει μια ισορροπημένη σειρά διατροφικών αξιών. Ακολουθεί μια επισκόπηση των κατά προσέγγιση τιμών ανά μερίδα:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
350

Συνολικό Λίπος
20 g

Κορεσμένα λιπαρά
5 g

Χοληστερόλη
150 mg

Νάτριο
700 mg

Υδατάνθρακες
2g

Πρωτεΐνη
38 g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε αυτό το εκλεκτό πιάτο, σκεφτείτε να το συνδυάσετε με διάφορες πλευρές για να συμπληρώσετε τις γεύσεις του. Ακολουθούν μερικές φανταστικές επιλογές:

  1. Κρεμώδης πουρές πατάτας: Η βελούδινη υφή του πουρέ συνδυάζεται τέλεια με το χυμώδες κοτόπουλο και την πλούσια σάλτσα demi glace. Ετοιμάστε μια παρτίδα κρεμώδους πουρέ βράζοντας τις καθαρισμένες και ψιλοκομμένες πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια λιώστε τις με βούτυρο, γάλα, αλάτι και πιπέρι για γεύση.

  2. Ψητά λαχανικά: Προσθέστε μια έκρηξη χρώματος και θρεπτικών συστατικών στο πιάτο σας ψήνοντας ένα μείγμα από λαχανικά εποχής. Ρίξτε λαχανικά όπως καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών και πιπεριές στο ελαιόλαδο, πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι και ψήστε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρώς.

  3. Φασολάκια στον ατμό: Διατηρήστε το απλό με μια πλευρά από πράσινα φασόλια στον ατμό. Βράζετε στον ατμό φρέσκα πράσινα φασόλια μέχρι να γίνουν τραγανά και μετά αλατοπιπερώνετε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο χυμό λεμονιού και πασπαλίζετε με αλάτι.

  4. Ρύζι με σκόρδο: Ανυψώστε το απλό ρύζι σοτάροντας το ψιλοκομμένο σκόρδο σε βούτυρο μέχρι να μυρίσει, μετά προσθέστε το μαγειρεμένο ρύζι και ανακατέψτε ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό, θυμάρι ή σχοινόπρασο.

Αυτές οι πλευρικές εναλλακτικές όχι μόνο συμπληρώνουν τις γεύσεις του πιάτου αλλά προσθέτουν επίσης μια ποικιλία υφών και χρωμάτων για να βελτιώσουν τη συνολική παρουσίαση του γεύματος.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν βρείτε τον εαυτό σας με υπολείμματα αυτής της απολαυστικής συνταγής ψημένου μπούτια κοτόπουλου με σάλτσα Demi Glace, η σωστή αποθήκευση θα εξασφαλίσει τη φρεσκάδα του για μελλοντική απόλαυση. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

  1. Αφήστε τα μπούτια του κοτόπουλου να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε.
  2. Μεταφέρετε τους μηρούς κοτόπουλου σε ένα αεροστεγές δοχείο ή τυλίξτε τους σφιχτά σε αλουμινόχαρτο.
  3. Φυλάσσετε στο ψυγείο για έως και 3-4 ημέρες.
  4. Για να ζεσταθούν ξανά, τοποθετήστε τα μπούτια κοτόπουλου σε προθερμασμένο φούρνο στους 350°F (175°C) για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθούν.

Θυμηθείτε, το να ζεστάνετε ξανά τα μπούτια κοτόπουλου στο φούρνο θα σας βοηθήσει να διατηρήσουν το τραγανό δέρμα και τη ζουμερή υφή τους.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτό το υπέροχο πιάτο προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία χάρη στα θρεπτικά συστατικά του:

  1. Μηροί κοτόπουλου: Οι μηροί κοτόπουλου είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, απαραίτητη για την οικοδόμηση και την επισκευή των ιστών στο σώμα. Παρέχουν επίσης σημαντικά μέταλλα όπως σίδηρο και ψευδάργυρο.

  2. Σάλτσα Demi Glace: Αν και η σάλτσα demi glace είναι πλούσια και γευστική, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς της σε λιπαρά. Ωστόσο, μπορεί να συμβάλει στη συνολική απόλαυση του γεύματος και να προσθέσει απόλαυση όταν το απολαμβάνετε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

  3. Ελαιόλαδο: Η χρήση ελαιολάδου σε αυτή τη συνταγή προσθέτει υγιή μονοακόρεστα λίπη, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Παρέχει επίσης αντιοξειδωτικά που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

  4. Φρέσκα βότανα: Η προσθήκη φρέσκων βοτάνων όπως ο μαϊντανός όχι μόνο ενισχύει τις γεύσεις, αλλά φέρνει και επιπλέον θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Αυτά τα βότανα μπορούν να συμβάλουν στη συνολική ευεξία.

Θυμηθείτε να απολαύσετε αυτό το πιάτο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης και ισορροπημένης διατροφής, που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Παρόμοιες συνταγές

Εάν έχετε ερωτευτεί την ιδέα του Baked Chicken Thighs with Demi Glace Sauce, ακολουθούν μερικές παρόμοιες συνταγές που ίσως θέλετε να εξερευνήσετε:

  1. Ψητό στήθος κοτόπουλου με σάλτσα κρέμας μανιταριών: Αντικαταστήστε το στήθος κοτόπουλου για τους μηρούς και προσθέστε μια κρεμώδη σάλτσα μανιταριών για μια πολυτελή ανανέωση.

  2. Μπούτια ψητού κοτόπουλου με σκόρδο λεμόνι: Βάλτε τα μπούτια του κοτόπουλου σας με λαμπερές γεύσεις, μαρινάροντάς τα σε ένα μείγμα από χυμό λεμονιού, σκόρδο και βότανα πριν τα ψήσετε.

  3. Μπούτια κοτόπουλου με γλασέ με μουστάρδα με μέλι: Για μια νότα γλυκύτητας, αλείψτε τους μηρούς κοτόπουλου με γλάσο μουστάρδας μελιού και ψήστε μέχρι να καραμελώσουν και να μαλακώσουν.

Αυτές οι συνταγές προσφέρουν συναρπαστικές παραλλαγές, διατηρώντας παράλληλα την ουσία του ζουμερού ψημένου κοτόπουλου σε συνδυασμό με νόστιμες σάλτσες.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Η έμπνευση για αυτήν την εξαιρετική συνταγή Baked Chicken Thighs with Demi Glace Sauce προέρχεται από τα μαγειρικά ταλέντα διάσημων σεφ όπως ο Gordon Ramsay και ο Thomas Keller. Αυτοί οι μαέστροι της μαγειρικής έχουν κατακτήσει την τέχνη να αναδεικνύουν απλά υλικά για να δημιουργήσουν εξαιρετικά πιάτα που δελεάζουν τη γεύση. Αντλώντας έμπνευση από τις τεχνικές και τους γευστικούς συνδυασμούς τους, αυτή η συνταγή αναδεικνύει τη φινέτσα και τη δημιουργικότητα που βρίσκονται στις κουζίνες τους.

Θυμηθείτε, η μαγειρική είναι μια εξερεύνηση γεύσεων και μια ευκαιρία να απελευθερώσετε τη δική σας δημιουργικότητα. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με διαφορετικά υλικά και τεχνικές για να κάνετε αυτή τη συνταγή πραγματικά δική σας. Καλή όρεξη!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button