Εύκολες συνταγές

Συνταγή Osso Buco (Μυελός με λαχανικά).

Σχετικά με τη συνταγή

Το Osso Buco είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο γνωστό για τον πλούσιο και γευστικό συνδυασμό του από τρυφερά κότσια μοσχαριού, αρωματικά βότανα, λαχανικά και μυελό. Το όνομα “Osso Buco” μεταφράζεται σε “κόκκαλο με τρύπα”, που αναφέρεται στο οστό γεμάτο με μυελό στο κέντρο του πιάτου. Αυτή η συνταγή συνδυάζει τη ζουμερό κρέας, την αρωματική γκρεμολάτα και μια ποικιλία λαχανικών, δημιουργώντας ένα απολαυστικό γεύμα που θα μεταφέρεις στην καρδιά της Ιταλίας.

Συστατικά

Ανατρέξτε στον παρακάτω πίνακα για τη λίστα των συστατικών που χρειάζονται για το Osso Buco:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Μοσχάρι κότσι
4 τεμάχια (πάχος 1,5 ίντσες)

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι

Ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας

Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο

Καρότα, ψιλοκομμένα
2 μεσαία

Κοτσανάκια σέλινου, ψιλοκομμένα
2

Σελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4

Τοματοπολτός
3 κουταλιές της σούπας

Λευκό ξηρό κρασί
1 φλιτζάνι

Ζωμός βοείου κρέατος ή λαχανικών
2 φλιτζάνια

Φύλλα δάφνης
2

Κλαδάκια θυμαριού
4

Αλάτι
Για γεύση

Μαύρο πιπέρι
Για γεύση

Γρεμολάτα (ξύσμα λεμονιού, σκόρδο, μαϊντανός)
Για γαρνιτούρα

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε το εξαιρετικό πιάτο, θα βρείτε τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά:

  • Ολλανδικός φούρνος ή μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο: Θα χρησιμοποιήσεις για να σιγοψήσεις τα κότσια του μοσχαριού και να ψηθεί το Osso Buco.
  • Σανιδική κοπή και κοφτερό μαχαίρι: Απαραίτητο για τον τεμαχισμό του κρεμμυδιού, των καρότων, του σελίνου και του σκόρδου.
  • Μεζούρες και κουτάλια: Για να μετρήσετε με ακρίβεια τα συστατικά.
  • Μπολ: Για την προετοιμασία της γκρεμολάτας.
  • Ζεστέρας ή τρίφτης: Απαιτείται για το ξύσμα του λεμονιού για την γκρεμολάτα.
  • Μλαβίδες ή τρυπητή κουτάλα: Θα είναι χρήσιμο για να αναποδογυρίσετε τα κότσια του μοσχαριού και να τα αφαιρέσετε από την κατσαρόλα.
  • Πιάτο σερβιρίσματος: Επιλέξτε μια κομψή πιατέλα για να παρουσιάσετε το Osso Buco σας σε όλο το μεγαλείο!
  • Προαιρετικά: Ένα καλό μπουκάλι ξηρό λευκό κρασί για να το συνδυάσετε με αυτό το νόστιμο πιάτο.

Προετοιμασία

1. Ξεκινήστε προετοιμάζοντας τα μοσχαρίσια κότσια. Βεβαιωθείτε ότι είναι καλά κομμένα, αφαιρώντας τυχόν περιττό λίπος ή ρινιές.
2. Αλατοπιπερώνετε τα κότσια, φροντίζοντας να έχουν καλυφθεί ομοιόμορφα και οι δύο πλευρές.
3. Το να ελαφρείς το αλεύρι σε πιάτο και βυθίζω κάθε μοσχαρίσιο κότσι, τινάζοντας το περιττό αλεύρι.
4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ολλανδικό φούρνο ή μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα μοσχαρίσια κότσια και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αυτό το βήμα βοηθά στη σφράγιση των χυμών του κρέατος και προσθέτει γεύση.
5. Βγάζετε τα ψημένα κότσι από την κατσαρόλα και τα αφήνετε στην άκρη σε ένα πιάτο.
6. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα καρότα, το σέλινο, και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Τα σοτάρουμε μέχρι να γίνουν τρυφερά και μυρωδάτα.
7. Σπρώξτε τα λαχανικά στα πλαϊνά της κατσαρόλας και δημιουργήστε ένα χώρο στο κέντρο. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτα στον καθαρό χώρο και αφήστε τον να ψηθεί για ένα ή δύο λεπτά, ανακατεύοντάς τον κατά διαστήματα.
8. Ξεγλασάρουμε την κατσαρόλα ρίχνοντας το λευκό ξηρό κρασί. Ξύστε τον πάτο της κατσαρόλας για να απελευθερώσετε τυχόν γευστικά κομμάτια που έχουν κολλήσει πάνω του.
9. Προσθέστε στην κατσαρόλα το ζωμό βοδινού ή λαχανικών, τα φύλλα δάφνης και τα κλωνάρια θυμαριού. Ανακατεύουμε όλα μαζί για να ενωθούν οι γεύσεις.
10. Επιστρέψτε τα μοσχαρίσια κότσια στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να είναι βυθισμένα στο υγρό. Εάν χρειάζεται, προσθέστε επιπλέον ζωμό ή νερό για να καλύψετε τα στελέχη.
11. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα καπάκι. Αφήστε το Osso Buco να σιγοβράσει απαλά για περίπου 2-3 ​​ώρες μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και να τραβήξει εύκολα από το κόκαλο.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας του Osso Buco είναι περίπου 30 λεπτά, ενώ ο χρόνος μαγειρέματος κυμαίνεται από 2 έως 3 ώρες. Ο συνολικός χρόνος που χρειάζεται για αυτήν τη συνταγή είναι περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά έως 3 ώρες και 30 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών προετοιμασίας και μαγειρέματος.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegans, αυτή η παραδοσιακή συνταγή Osso Buco μπορεί να προσαρμοστεί για να ταιριάζει στις διατροφικές σας προτιμήσεις. Αντί για μοσχαρίσια κότσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρές κομμένες φέτες από μανιτάρια σεϊτάν ή πορτομπέλο ως υποκατάστατο του κρέατου. Επιπλέον, αντικαταστήστε το ζωμό βοείου κρέατος ή λαχανικών με ζωμό μανιταριών για να ενισχύσετε τις γεύσεις. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τη γαρνιτούρα γκρεμολάτα με μια εναλλακτική λύση φιλική προς τους vegan, όπως ένα μείγμα από ξύσμα λεμονιού, ψιλοκομμένο σκόρδο και ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό ή βασιλικό.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Βεβαιωθείτε ότι τα κότσια του μοσχαριού είναι καλά κομμένα και καρυκευμένα πριν τα ψήσετε. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας γεωγραφικής κρούστας.
– Χρησιμοποιήστε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ή ολλανδικό φούρνο για ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και καλύτερα αποτελέσματα.
– Το ψήσιμο των κότσιων του μοσχαριού σε μέτρια προς δυνατή φωτιά θα δημιουργήσει μια όμορφη καραμελοποίηση στην επιφάνεια του κρέατου, με αποτέλεσμα πλούσιες γεύσεις.
– Όταν σοτάρετε τα λαχανικά, προσέχετε να μην καούν. Ανακατεύουμε συχνά και ρυθμίζουμε τη φωτιά αν χρειάζεται.
– Το ξεγύαλισμα της κατσαρόλας με λευκό κρασί βοηθά να σηκωθούν τυχόν ροδισμένα κομμάτια από τον πάτο, προσθέτοντας βάθος γεύσης στο πιάτο.
– Σιγοβράζουμε το Osso Buco σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι για να ενωθούν οι γεύσεις και το κρέας να γίνει τρυφερό.
– Αν προτιμάτε πιο πηχτή σάλτσα, αφαιρείτε τα μοσχαρίσια κότσια μόλις ψηθούν και σιγοβράστε το υγρό ακάλυπτο για να μειωθεί και να πήξει περισσότερο.
– Πριν το σερβίρετε, γαρνίρετε κάθε πιάτο με άφθονο πασπαλάκι γκρεμολάτα. Οι ζωντανές γεύσεις από ξύσμα λεμονιού, σκόρδο και μαΐντανό θα συμπληρώσουν τον πλούτο του Osso Buco.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Οι θρεπτικές αξίες ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά που αναφέρονται και το μέγεθος της μερίδας. Ωστόσο, ακολουθεί μια κατά προσέγγιση ανάλυση των θρεπτικών αξιών ανά μερίδα (υποθέτοντας τέσσερις μερίδες):

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό

Θερμίδες
450

Πρωτεΐνη
40 g

Παχιά
20 g

Υδατάνθρακες
25 g

Ίνα
5 g

Νάτριο
800 mg

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Το Osso Buco σερβίρεται παραδοσιακά πάνω από ένα κρεβάτι με κρεμώδες ριζότο ή με πολέντα για να χρησιμοποιηθεί η νόστιμη σάλτσα. Εναλλακτικά, μπορείτε να σερβίρετε με πουρέ ή βουτυράτα χυλοπίτες. Για μια πιο ελαφριά επιλογή, τα λαχανικά στον ατμό ή μια πράσινη σαλάτα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές.

Για να αναβαθμίσετε την παρουσίαση, το ένα τρυφερό μοσχαρίσιο κότσι σε κάθε πιάτο και απλώστε με κουτάλι την αρωματική σάλτσα γενναιόδωρα από πάνω. Πασπαλίστε την γκρεμολάτα από πάνω για μια έκρηξη φρεσκάδας και ζωηρό χρώμα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να γαρνίρετε με ένα κλωνάρι φρέσκο ​​θυμάρι ή μαϊντανό για μια πρόσθετη πινελιά κομψότητας.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν έχετε υπολείμματα, αποθηκεύστε το Osso Buco σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και 3-4 ημέρες. Όταν ξαναζεστάνετε, ζεστάνετε απαλά στην εστία σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας λίγο ζωμό, εάν χρειάζεται, για να διατηρήσετε την υγρασία.

Εναλλακτικά, μπορείτε να παγώσετε το Osso Buco για μελλοντική απόλαυση. Το κρύο πιάτο σε δοχεία ή σακούλες ασφαλείς για την κατάψυξη, διασφαλίζοντας ότι έχει αφαιρεθεί όλος ο αέρας για να αποτρέψεις το κάψιμο του καταψύκτη. Μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη έως και 3 μήνες. Ξεπαγώστε το παγωμένο Osso Buco όλη τη νύχτα στο ψυγείο πριν το ξαναζεστάνετε.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Το Osso Buco περιέχει πολλά συστατικά που προσφέρουν για την υγεία. Ακολουθούν βασικά παραδείγματα:

Μοσχάρια: Αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και ψευδαργύρου, τα οποία είναι συστατικά συστατικά για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των ιστών, την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και την προαγωγή της συνολικής υγείας.

Καρότα: Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής όρασης, ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και του ζωντανού δέρματος.

Σέλινο: Αυτό το λαχανικό είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την πέψη και προάγουν τον κορεσμό. Περιέχει επίσης βιταμίνες Κ και C, μαζί με αρκετά αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία.

Σκόρδο: Το σκόρδο έχει συνδεθεί με πολλά για την υγεία, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η μείωση της φλεγμονής και η προαγωγή της υγείας της καρδιάς.

Τοματοπολτός: Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και λυκοπενίου, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη.

Ξύσμα λεμονιού: Το ξύσμα λεμονιού προσθέτει μια έκρηξη γεύσης εσπεριδοειδών στο πιάτο και παρέχει μια μικρή ποσότητα βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών.

Μαϊντανός: Αυτό το βότανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C και K, καθώς και σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και προάγουν τη μεγαλύτερη υγεία.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε το Osso Buco, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  • Κοκκινιστό αρνίσιο κότσι: Τρυφερά κότσια αρνιού μαγειρεμένα χαμηλά και αργά σε έναν μυρωδάτο ζωμό μέχρι να πέφτουν

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button